La transmissió d’àudio per a moltes estacions de ràdio va començar a prendre una altra dimensió l’any passat, gràcies a l’establiment de diferents punts de distribució multiplataforma ben dissenyats, com ara els ordinadors portàtils, els telèfons smartphone, les tauletes, els altaveus intel·ligents i altres fonts. Les emissores i les empreses que van invertir en aquestes eines van fer una aaposta decidida durant la pandèmia i ara , si han aconseguir comercialitzar efectivament la seva accessibilitat multiplataforma, millor encara.
Les emissores de ràdio senten cada vegada més com si estiguéssim vivint un moment especial ; queda clar que les formes en què els oients accedeixen al seu contingut estan canviant, per això cada cop hi ha més companyies de ràdio que actuen com si fossin marques d’entreteniment multimèdia.
A continuació es mostra la manera com la majoria de companyies de ràdio han visualitzat l’oportunitat digital:
La ràdio, el producte bàsic i la forma en què encara s’escolta, és el centre de l’univers i I els quadres que l’envolten són els diferents llocs on es dirigeix el contingut (transmissió per ordinador, mòbil, llocs web, podcasts), és a dir ,els nous punts de distribució dels quals hem estat parlant.
Però cada vegada més, les empreses, especialment les més grans, posen més en valor el contingut, la manera com es distribueix i les prioritats de que ha de tenir el seu màrqueting. Cada cop més, el nou model té un aspecte semblant:
En aquest gràfic tenim el contingut situat al centre de l’univers mediàtic. Al seu voltant hi ha les diverses maneres de consumir-lo; tingueu en compte que en aquest nou model, “ràdio” és una d’aquestes opcions de recepció.Però ja no és l’enorme punt de distribució principal i, tot i que he utilitzat un tipus de lletra més gran per a la ràdio, tingueu en compte que hi ha altres opcions alineades que expressen les moltes maneres de gaudir i de consumir aquest contingut.
Podcasts, mòbils, reproduccions, butlletins de notícies, esdeveniments, etc.. s’uneixen a la ràdio ja que formen part de les diferents plataformes que una empresa pot utilitzar per difondre el seu contingut.
En l’actualitat, les empreses més grans de la indústria utilitzen una versió d’aquest model on el contingut és fonamental, no la ràdio. En escoltar una emissora d’Audacy, escoltarà una dieta constant de promocions per als podcasts de la companyia, així com les seves estacions de gènere en streaming. És freqüent escoltar promocions en les que es diu : “ la ràdio dels anys 80, és en una de les estacions terrestres de la nostra companyia”.
Ara l’empresa ofereix desenes de continguts de transmissió, organitzats per dècades, gèneres i estats d’ànim, i les promocionen a les estacions aèries.
I un cop d’ull al lloc web d’Audacy revela moltes opcions diferents a la barra de navegació.Però la paraula “ràdio” no apareix enlloc con un plec especial.
Què passa amb iHeartMedia?
Ho creieu o no, l’aplicació iHeartRadio existeix des de fa 13 anys, poc després que Apple obrís la seva famosa App Store. iHeart ha estat agressiu en molts fronts: mòbils, automoció, podcasts, estacions de transmissió i, per descomptat, esdeveniments i premis.
Un cop d’ull al seu lloc web revela que “l’àudio” és el centre del seu univers. Si mireu les “plataformes d’escolta” que hi ha a la part inferior, veureu que la “ràdio” és una de les opcions diferents. És una versió horitzontal de l’esfera de “contingut” que ues he proposat més amunt. La “ràdio” (la vaig encerclar) coexisteix amb podcasts, esdeveniments, digitals i altres opcions.
Per una banda, iHeart convida els seus oients ALT 98.7 (encara que a través del flux) a escoltar el contingut produït per la fàbrica de continguts de la companyia. La teoria és que els oients de l’emissora, sens dubte, aniran a moltes fonts diferents per reproduir la programació que els agrada, per tant, per què no mantenir-los sota el sostre d’iHeart mitjabnçant diferents plataformes?
Aquesta empresa líder de producció de continguts audio, promou de manera agressiva els seus actius digitals. Sense anar més lluny, la setmana passada qui va ser l’anunciant més important de totes les emissores de ràdio? No fou cap gran marca de sonsum, ni Home Depot, sinó en efecte fou : iHeartRadio.
All Access va informar que, segons Media Monitors, durant la setmana del 16 al 22 d’agost, es van publicar prop de 56.000 promocions de la programaciódigital iHeartRadio. Això suposa utilitzar molta potència de foc promocional.Si cadascuna d’aquestes promocions tingués un valor de 100 dòlars per persona a la que arriba, això suposaria una una despesa en una setmana per valor de 5.600.000 dòlars.
A la publicació “ Podcast Movement” de principis d’aquest mes, el cap de podcasts d’iHeartRadio, Conal Byrne, va defensar la promoció creuada, citant com exemple el creixement experimentat per a la cartera de podcasts de la companyia:
“M’ha sorprès el poder de la ràdio de difusió al mercat per als oients de podcasts, tenint en compte que molts d’ells són nous oients de podcast. Quan pugueu assolir 150 GRP en un nou podcast durant diverses setmanes seguides, haureu aconseguit una campanya de màrqueting multimilionària que d’una altra manera hauria hagut d’intentar arribar al mateix target a través del boca-orella. En els darrers tres anys he comprovat que això marca una gran diferència per a nosaltres ”.
Bob Pittman no s’estranya,com d’altres consellers delegats surgits de la ràdio, que coneixen el poder del megàfon col·lectiu de la ràdio i la seva capacitat per moure les persones (és a dir, les seves orelles) d’una font de contingut a una altra.
Un component important en aquesta activitat de promoció creuada , és assegurar-se que les empreses tinguin les seves “estratègies analògiques” definides i comunicades eficaçment, a la seva gent, és a dir, als seus oïdors habituals.
Aquells que realment treballen per ALT 98.7 (emissora d’iHeart Media) han d’entendre el fonament d’aquest pla de màrqueting i , tal com es va comentar a Boot Camp, assegurar-se que els empleats posin una mica la pell en el joc, obtenint satisfacció en forma de compensació i bonificacions quan s’aconsegueixi l’èxit digital.
Així com iHeart va promoure el programa “Dr. Podcast “Death”, també podria dirigir els streamers al podcast “The Woody Show”, que és el produït pel programa matinal de gran perfil de l’emissora. En conclusió, la capacitat de moure els consumidors d’un contenidor a un altre és el fonament de les estratègies d’iHeart i Audacy.
La manera com es dissenyen i s’executen les estratègies de promoció creuada poden variar en funció de la maduresa i la qualitat dels recursos digitals, de la força de les marques de ràdio existents per comercialitzar els productes i de les dades que impulsen aquestes connexions entre els contenidors ja que no tots els reproductors marxaran de la mateixa manera.
Les empreses més petites han d’oblidar els seus propis continguts digitals i les estratègies de màrqueting, els toca aprofitar al màxim els seus actius i avaluar les maneres més efectives de moure’ls cap al camp digital.
És fascinant pensar que fa només un parell de dècades, totes les companyies de ràdio funcionaven de la mateixa manera: creant contingut a l’emissora (o a la xarxa) i utilitzant puntuacions (punts de share) per determinar el valor de la publicitat en directe.
Avui hi ha moltes maneres de crèixer, gràcies en gran part a l’arc de Sant Martí de les oportunitats que tenen les emissores de ràdio al ecosistema digital; prendre les decisions òptimes sobre els tipus de contingut a crear i
comercialitzar-los correctament són dos objectius que estan al centre del desafiament que afronta el mitjà de ràdio al seu segon segle d’existència . Aquesta és la forma en què molts de nosaltres a Jacobs Media estem gastant temps i energia aquests dies.
No totes les companyies de ràdio sortiran victorioses en aquesta prova d’eficàcia del mitjà en un món digital que creix ràpidament al Segle XXI. No serà tan senzill com abans mirar els competidors i preguntar-nos per què no ho fem tan bé com ho fan ells. Segurament, l’èxit es basarà en fer les trucades adequades en els moments adequats per a les empreses adequades, es requerirà també una investigació encarada a l’acció, un guiatge constant i unes grans dosis de realisme.
Fred Jacobs
President i fundador de Jacobs Media
Fred Jacobs va fundar Jacobs Media el 1983 i es va fer ràpidament conegut per la creació del format de ràdio Classic Rock.
Jacobs Media ha recorregut constantment l’espai digital, proporcionant informació i orientacions a través de les seves investigacions tècniques nacionals ben llegides