La ràdio és el més veterà dels mitjans audiovisuals. Els milers d’emissores i cadenes repartides entre la majoria de països del món configuren una indústria cultural que té un pes important en el conjunt del sector de la comunicació i de la cultura.
A casa nostra, l’estructura de la radiodifusió és molt més complexa del que hom imagina degut, bàsicament, a la diferent tipologia d’estacions radiofòniques, tant pel que fa a la titularitat de les empreses que les exploten com per les plataformes de difusió que utilitzen o els sistemes de finançament dels quals disposen, la llengua que utilitzen en la comunicació i el tipus d’oferta de continguts.
Una indústria cultural molt polimòrfica pot dificultar per si mateixa l’accés a dades que ajudin a definir el seu pes específic. Aquest és el cas de la radiodifusió: generar coneixement general i específic ha constituït, i constitueix encara, una activitat de recerca molt complicada tant pel sector acadèmic com pel professional.
Malgrat el que pugui semblar, el panorama de la recerca no és tampoc un desert. Existeixen multitud de treballs científics i publicacions de tota mena que ajuden a entendre, encara de manera parcial, alguns aspectes bàsics relacionats amb la ràdio espanyola en general i la catalana en particular. Tot i això i dissortadament, durant molts anys no hi va haver cap mena de treball que de manera global posés al dia l’evolució de les dades més rellevants sobre la indústria radiofònica.
Amb l’objectiu de fer recerca especialitzada i continuada sobre la ràdio, l’any 2007 va néixer l’Observatori de la Ràdio a Catalunya. L’OBS tenia la voluntat de convertir-se en una instància independent que es pogués dedicar a la realització d’estudis de recerca i a la celebració d’activitats de difusió i de formació que poguessin ser d’interès per al conjunt del sector català.
Aquesta iniciativa impulsada per un grup de persones vinculades a la professió i a l’acadèmia va ser també una resposta als reptes plantejats en el 3r Congrés de la Ràdio a Catalunya celebrat l’any 2006, ja que els seus impulsors, la totalitat dels operadors públics i privats i les seves associacions més representatives consideraven com una necessitat que es creés de cara a poder donar un impuls decisiu al coneixement d’una indústria que començava en aquells moments un procés important de canvi.
Aquesta pàgina web és una de les expressions de la feina que des de fa gairebé deu anys realitza un equip d’investigació que forma part del Grup de Recerca en Imatge, So i Síntesi (GRISS) del Departament de Comunicació Audiovisual de la UAB, reconegut per la Generalitat de Catalunya (2005SGR00846). Els diferents apartats pels quals el lector pot navegar permeten conèixer totes les investigacions realitzades fins ara i les que estan en curs, també els informes sectorials i les publicacions realitzades pel grup promotor, a més de les aportacions externes que ajuden a completar la visió científica i industrial de la ràdio a Catalunya, a Espanya i al món.
Josep Maria Martí
Director de l’Observatori de la Ràdio a Catalunya