Des del començament del nou mil·lenni, el consum de ràdio juvenil va baixar notablement a Catalunya i Espanya, una circumstància comuna a altres països europeus. Segons l’Estudi General de Mitjans (EGM), estudi de referència de mesurament d’audiències per al sector radiofònic espanyol, realitzat per l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC), des del 2000 es va observar un descens constant de l’escolta de ràdio entre la població compresa entre els 14 i els 24 anys, aquest descens va ser especialment important entre els més joves, els oients de 14 a 19 anys.
El consum radiofònic dels joves està canviant, principalment des que les noves tecnologies estan al seu abast a la seva vida quotidiana. Internet i els nous dispositius portàtils d’audició han suposat una autèntica revolució davant de l’escolta tradicional de ràdio relacionada únicament amb el transistor.
L’objectiu de la investigació era determinar els usos i el consum de la ràdio entre els joves catalans per detectar les causes del no increment d’audiència radiofònica en aquest sector poblacional i establir una sèrie de pautes i recomanacions als operadors radiofònics per revertir aquesta situació. La metodologia emprada en aquest estudi va combinar diverses tècniques de recerca quantitatives i qualitatives. Es va realitzar una enquesta telefònica a 1.002 joves catalans (d’entre 14 i 24 anys), segons els criteris sociodemogràfics de l’Institut d’Estadística de Catalunya, per obtenir dades extrapolables al conjunt de la població juvenil catalana. Es van dur a terme dos focus group (grups de discussió) entre joves de 14 a 18 anys i de 19 a 24 anys, així com un Delphi amb els gestors de continguts de les ràdios temàtiques musicals públiques i privades que operen al territori català, per ser la ràdio musical el contingut preferit pel col·lectiu juvenil i el que acusava un descens d’audiència més gran. Els resultats de l’estudi van permetre determinar els motius de la desafecció juvenil respecte al medi radiofònic, establir-ne les pautes i els hàbits de consum a l’entorn digital i proposar una sèrie de recomanacions per incrementar el consum de ràdio juvenil.